Rally

Rally er en form for bilsport som skjer på offentlige, åpne veier eller på private veier som har blitt avsperret for annen trafikk. Bilene som brukes for rallyløp er spesiallagde. Rally kjennetegnes ved at startpunktet og sluttpunktet er forskjellige, i stedet for å kjøre i runder.

Deltagerne kjører fra startpunkt til sluttpunkt, og må også gjennom flere kontrollpunkter. Løpene kan bli vunnet ved å kjøre raskest, eller ved å ta den raskeste ruten mellom alle kontrollpunktene.

Det er to hovedtyper rallyløp: stadiumrally og veirally. Stadiumløp er basert på å kjøre raskest på veier som er avsperret fra annen trafikk. Dette kan variere fra asfaltveier i fjelloverganger til grove skogveier, og fra snø og is til ørkensand. Disse løpene tester ytelsen til bilene og ferdigheten til sjåførene. På grunn av at veiene er uforutsigbare og løpene er underholdende, trekker stadiumløp mange tilskuere.

Veirally er den originale formen for rallyløp. Disse foregår på motorveier som ikke har blitt avsperret, og her fokuseres det ikke kun på å kjøre raskest, men også på navigasjon og påliteligheten til bilene. Veirally skjer ofte på lengre strekninger i forhold til stadiumrally. Nå til dags foregår veirally hovedsakelig som amatørløp, og profesjonelle løp er som oftest stadiumrally.